Prima pagină > Biroul de dezinformaţii > Alarmant: concentraţie enormă de azot, detectată în atmosfera terestră

Alarmant: concentraţie enormă de azot, detectată în atmosfera terestră

Guvernele şi marile puteri mondiale sînt neajutorate şi neputincioase în faţa cantităţii uriaşe de azot descoperite în atmosfera terestră. „Acest gaz, trebuie să vă avertizăm, nu poate susţine viaţa organismelor dependente de oxigen, cum ar fi oamenii. În acest moment, 78% din volumul atmosferei, respectiv 75 de procente din masa acesteia, sînt constituite din azot „, ne-a dezvăluit alarmat profesorul Nicolae Stecla, de la Institutul pentru Studierea Gazelor Atmosferice (GAZAT) din Măgurele. „Oxigenul abia este acum pe locul al doilea, cu o concentraţie de 21 de procente. Orice efort de a scădea concentraţia de azot din atmosferă este sortită eşecului, omenirea trebuie să se resemneze cu soarta sa”, a adăugat acesta. Scenariile dramatice au început deja să încolţească în minţile teoreticienilor dezastrului planetar.

„Compuşii azotului, nitraţii şi nitriţii, pot induce methemoglobinemia la nivelul sîngelui, în special la copii, blocînd capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigenul. Expunerea la aceşti compuşi poate duce la cancer al tractului digestiv, deoarece contribuie la formarea nitro-aminelor”, explică doctorul Iosif Menghine, de la Clinica de Boli Respiratorii şi Fertilizare Aplicată „Buna Vestire” din Dorohoi. Exemplele despre  cît este azotul de periculos pot continua: nitriţii şi nitraţii pot provoca mutageneză şi teratogeneză, defecte la naştere, limfom non-Hodgkin, cancer ovarian sau de vezică urinară, pot juca un rol în hipertrofia tiroidiană, pot cauza avort spontan sau infecţii ale căilor respiratorii. „Diareea, greaţa, voma, crampele musculare, intoxicaţiile cauzate de scoici şi soldate cu paralizie şi cu amnezie ar putea fi, în multe cazuri, rezultatele  expunerii la toxine algale, bazate tot pe compuşi ai azotului. Ca să nu mai spunem despre efectele devastatoare ale expunerii directe la azot lichid, despre care ştie oricine s-a uitat la Brainiac sau la MythBusters”, a mai subliniat doctorul.

Circuitul misterios al azotului în atmosfera noastră

Deocamdată, marile puteri s-au recunoscut înfrînte. Nimic nu poate fi făcut la nivelul omenirii pentru a modifica simţitor concentraţia de azot. „Concentraţia de oxigen a fost chiar şi mai mică decît azi, ea a fluctuat între 15% şi 30%, începînd din Cambrian. Acum 1.9 miliarde de ani, este posibil chiar ca oxigenul să fi dispărut complet de pe Pămînt. Cu toate astea, iată, noi sîntem aici”, a încercat să îşi încurajeze conaţionalii preşedintele SUA.

Azotul, cunoscut şi sub numele de nitrogen, „aer nociv” sau „aer inert”, este un element non-metalic, din  grupa a cincea, numărul atomic 7 şi masa atomică 14. Descoperit de scoţianul Daniel Rutherford, în 1772, azotul nu părea să aibă vreun efect semnificativ asupra speciei umane. Studii ulterioare au demonstrat, însă, că toate fiinţele care au respirat aer cu azot au murit, mai devreme sau mai tîrziu.

Reclame
 1. Bogdan
  Martie 11, 2011 la 1:50 pm

  mai grav mi se pare ca molecula de apa are doi atomi de hidrogen si doar unul de oxigen.

  • Martie 11, 2011 la 3:20 pm

   mai ales că oamenii care au încercat să respire atomii de oxigen din apă au murit în circa două minute.

 2. mada
  Decembrie 5, 2011 la 6:56 pm

  ma puteti ajuta cu o banala problema,nu ma descurc…va rog

 3. Martie 20, 2015 la 7:14 am

  Reblogged this on Blogul lui Popa Țeapă.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: